Wednesday, 12 March 2014

#MH370 Hilang: Guna Khidmat Bomoh – Kenyataan Media JAKIM

Photo: #DOAUTKMH370

PUTRAJAYA – Berikutan liputan meluas dilaman media massa dan media sosial berkaitan penggunaan khidmat bomoh baru-baru ini dalam usaha mencari pesawat MAS Boeing 777-200ER MH370 yang dilaporkan hilang pada Sabtu, 2.41 pagi, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telah mengeluarkan satu kenyataan media hari ini.
Kenyataan media tersebut dikeluarkan oleh Ketua Pengarahnya, Dato’ Haji Othman Mustapha, berkenaan penggunaan khidmat bomoh dan perkara yang bertentangan syarak dalam usaha pencarian pesawat MH370.
Berikut kenyataan media tersebut;
Terlebih dahulu marilah sama-sama kita menginsafi bahawa sesungguhnya kekuasaan ALLAH meliputi semua ciptaanNya.
Apabila Allah menghendaki sesuatu, maka Dia hanya memerintahkannya sahaja, begitulah hebatnya kekuasaan ALLAH SWT.
Sebagai manusia yang diciptakan olehNya, Dia menguji kita dengan pelbagai ujian demi untuk kesempurnaan manusia itu sendiri.
Allah tidak akan menguji manusia di luar kemampuannya.
DIA menguji kita dengan pelbagai dugaan dalam taraf kemampuan manusia dan setelah disediakan dengan segala alat kelengkapan pada diri manusia itu sendiri.
JAKIM menyelar usaha pihak-pihak yang mendapatkan khidmat bomoh dalam usaha pencarian pesawat MH370 yang secara jelas adalah bertentangan dengan Islam.
Hukum mengamalkan pengubatan alternatif atau kaedah perbomohan adalah harus di dalam Islam namun mestilah tidak bertentangan dengan syarak.
Jakim telah terlebih dahulu mengeluarkan Garis Panduan Perbomohan Menurut Islam untuk diteliti dan difahami oleh masyarakat dan ia boleh diakses melalui laman web Jakim di www.islam.gov.my.
Walaupun kita amat sedih dengan ujian yang sedang menimpa kita.
Tatkala pelbagai usaha yang telah kita lakukan oleh pihak berkuasa dan dengan pelbagai jenis teknologi dan aset sama ada dari negara kita dan dari negara-negara luar yang sudi menghulurkan tangan, kita masih menemui jalan buntu tanpa sebarang petunjuk dalam tempoh 3 hari ini.
Namun kita tidak boleh berputus asa dan wajib terus memohon pertolongan Allah swt.
Dalam satu Mesyuarat panel Kajian Akidah Jakim pada 22 hingga 23 November 2004 telah memutuskan bahawa rawatan perbomohan Ibrahim Mat Zin adalah bercanggah dengan aqidah Islam kerana mengandungi unsur-unsur syirik, khurafat serta penipuan.
Jika dilihat dari sudut alat-alat yang digunakan beliau pula menggambarkan bahawa raja bomoh ini menggunakan unsur khurafat dan tahyul yang ditolak dalam Islam.
Panel menjelaskan bahawa Islam adalah saintifik dan menolak segala perbuatan tahyul dan khurafat.
Sehubungan dengan itu, saya mengingatkan semua msyarakat khasnya umat Islam agar tidak terpengaruh dan/atau mengamalkan upcara perbomohan yang jelas bertentangan dengan Islam.
Ia bukan sahaja satu usaha yang sia-sia malah boleh mengundang kemurkaan Allah swt.
Umat islam harus menyakini bahawa ALLAH swt adalah sebaik-baik tempat bergantung dan bertawakkal.
Setelah segala usaha pencarian dengan upaya manusia melalui ilmu sains, kepakaran dan teknologi sedang giat dijalankan maka kita sebagai hamba Allah harus terus berdoa bermohon kepada Allah yang maha Kuasa.
Saya yakin kita akan berjaya temui petunjuk terhadap misteri kehilangan pesawat ini atas izinNya jua.

No comments:

Post a Comment

KELAB PENYOKONG POLIS

GELOBANG ANAK MUDA