Monday, 18 February 2013

True Leaders Don’t Create Follower, They Create More Leader! Leader

True Leaders Don’t Create Follower, They Create More Leader! Leader

images

Kesinambungan artikel… Pembangunan Modal Insan.

Kepimpinan, Pemimpin, Memimpin, Terpimpin Dan Juga Dipimpin.

Siapa yang harus memimpin? Kepimpinan apakah hendak diikuti? Apa yang melayakkan untuk jadi Pemimpin? Adakah cukup Terpimpin untuk Memimpin? Bagaimana orang yang dipimpin itu?

198641_482435298456588_1570117504_n



Pengurusan kewangan tidak bijak hasil daripada sumber yang banyak, atau wujud nepotisme, korupsi, kuku besi, sepertimana berlaku kepada negara miskin yang bergolak di rantau Asia Barat sekarang ini, adalah berpunca daripada kegagalan membangunkan modal insan masyarakatnya. Ini kerana, kekayaan hasil negara tidak diagihkan seadilnya untuk pembangunan masyarakat dan juga untuk pembangunan fizikal.

Oleh kerana gagal dilaksanakan, ancaman daripada luar untuk mencampuri urusan dalaman berlaku dalam apa jua aspek, seperti politik, agama, dan pelbagai dilakukan kuasa besar dunia bagi memonopoli pasaran global. Kelemahan itu sekaligus memberi jalan mudah kepada kuasa besar untuk masuk dan menakhluk negara mereka, berikutan jarak kemajuan teknologi ketenteraan yang jaoh lebih maju, selain mempunyai ramai rakan sekutu juga daripada negara maju, telah menunjukkan perbedaan ketara ibarat antara durian dan mentimun.

Tambahan pula apabila masyarakat mereka masih lagi gagal bersatu padu ekoran perbezaan fahaman agama, kaum, politik, malahan mengngangur akibat kemelesetan ekonomi, selain ketinggalan jauh dengan teknologi terkini, menyebabkan mereka sering diperalatkan serta diperkotak katikkan oleh orang lain berikutan minda mereka telah diracuni dengan mudah sekali. Sebab itu berlakunya pemberontakkan rakyat terhadap pemimpin, akibat dihasut setelah disogok pula wang dan kuasa.

Metaliti yang rendah, lemah, cetek, serta kurang berpengatahuan ilmu pendidikan akademik, diyakini antara punca kepada permasalahan di atas. Tambah memburukkan apabila masa depan generasi pelapis mereka kelihatan samar-samar kerana terpaksa hidup sebagai pelarian di negara jiran, keadaan kehidupan langsong tidak kondusif serta banyak kekurangan ini menyebabkan perkara yang dilakukan untuk terus hidup adalah dengan mengharapkan simpati bantuan luar. Mujur negara yang membantu atas dasar kemanusian sejagat.

Persoalannya disini adalah sampai bila negara luar terus memberi makan kepada pelarian-pelarian ini, bahkan apabila difikirkan sejenak mereka hanya duduk di dalam khemah, sementara hasil negara mereka pula dinikmati oleh penjajah luar. Mereka hanya mampu menangis kerana tidak dapat berbuat apa-apa, bahkan mengharapkan negara lain pula untuk mendapatkan semula tanah air mereka. Keadaan ini berlaku di kawasan majoritinya adalah negara Islam, amat menyedihkan apabila 1.3 billion umat Islam tidak bertindak apa-apa dengan kejahatan dilakukan hanya beberapa juta orang Yahudi, malah hanya melalui proksi dan pengaruh dimiliki, apa jua perbuatan jahat mereka buat Amerika tidak kisah, malahan akan melindungi si zionis sekirannya terdapat ancaman.

Apabila dirujuk melalui Sejarah, rantau Asia Barat mengkagumi hampir seantero dunia ekoran perkembangan pesat Iraq dengan ilmuwan-ilmuwan Islam, memiliki pusat pendidikan terulung sebagai penyelidikan, antara pelopor penemuan saintifik serta penciptaan teknologi yang menjadi rujukan Eropah, tidak terkecuali menerima serangan oleh orang Monggolia yang datang wakima jauh di negara China itu, telah menyerang Iraq semata-mata kerana emas. Kehebatan Genghis Khan ini diakui negara China dengan membina tembok besar, projek yang dilakukan oleh danasti demi danasti itu, adalah bertujuan bagi menghalang kemaraan orang monggolia yang gemar berperang ini.

Akan tetapi, emas yang dicari tidak dijumpai di negara Iraq pada ketika itu. Apa yang ditemui mereka, hanyalah manuskrip-manuskrip ilmiah. Oleh kerana amat marah, semua manuskrip-manuskrip berkenaan dibuang ke dalam sungai Tigris sehingga Sejarah mengatakan air sungai menjadi hitam kerana dakwat manuskrip yang dicampakkan itu. Keajaiban berlaku pada masa itu ialah kejayaan masyarakat Iraq mengasimilasikan orang Monggolia dengan ajaran Islam, sekaligus berjaya menghentikan perang tanpa perlu mengangkat senjata. Iraq yang hanya sebagai pusat pendidikan pada ketika itu, mempunyai masyarakat berbudaya tinggi dan terpuji mampu mengawal bangsa bengis di dunia dengan akal sahaja tanpa senjata, malah apa yang dilakukan oleh orang Iraq pada ketika itu jaoh lebih baik daripada membina tembok yang besar.

Bagaimana orang Iraq sekarang ini dilihat tidak bertamadun sedangkan ilmu untuk manusia maju dan bertamadun adalah berasal daripada orang-orang mereka yang terdahulu. Malahan Eropah berjaya keluar daripada zaman kegelapan, juga mendapat ilmu dari Iraq. Tetapi sekarang, mereka pula diserang serta dijajah Eropah dan kuasa luar acapkali, sehinggakan muka bumi Iraq tidak pernah aman dari sejak dahulu malahan bukan tempat untuk dikunjungi orang luar ekoran jumlah kematian dicatatkan saban hari dengan angka “puluh” malahan boleh mencapai angka “ratus”. Jika tidak terkorban, mereka yang menerima kesan itu ada diantaranya menjadi orang kurang upaya, apabila mengalami kecacatan kekal, iaitu hilang anggota tangan atau kaki, atau hilang pancaindera.

Sehingga kini, keseluruhan Iraq gagal dijadikan “green zone” iaitu kawasan bebas daripada ancaman dan serangan. Laporan berita TV amat jelas menunjukkan akhlak penduduk Iraq sebenar, apabila insiden keluar beramai-ramai mencuri barangan dari bangunan kerajaan, dengan mengambil apa sahaja yang ada, sehingga berlaku pergaduhan kerana berebut. Peristiwa itu berlaku setelah Saddam Hussein digulingkan dengan cara proksi jahat serta kejam oleh legasi Bush. Sedangkan semasa era Saddam Hussein, perbuatan sebegini tidak berlaku.

No comments:

Post a Comment

KELAB PENYOKONG POLIS

GELOBANG ANAK MUDA