Tuesday, 28 May 2013

APA LAGI ORANG CINA MAHU? ADAKAH KETERLALUAN?
Kenapa Utusan menulis begini, ujar seorang lelaki berketurunan cina. Reaksi nya yang jelas menolak serta tersinggung. Sudah tentu ramai dikalangan orang cina terkesan mengenai tajuk keluaran Utusan itu, persoalan yang dilontarkan boleh dikatakan menjurus. Apa lagi cina mahu?

Akan tetapi, bila dirujuk isi kandungannya, si pengarang menulis mengenai isu tsunami politik orang cina yang beralih angin dimana telah menolak Barisan Nasional secara total pada PRU-13 yang lepas. Dan persoalan “Apa lagi cina mahu?” sebenarnya ditujukan kepada tindakan pelajar-pelajar cina di luar negara yang memprotes keputusan PRU-13 yang mereka dakwa telah wujud penipuan.

Mereka yang memakai baju hitam itu telah bertindak melakukan provokasi dengan menterbalikkan jalur gemilang. Perkara ini mereka telah siarkan di laman sosial Facebook serta laman Twitter. Bukankah tindakan itu biadap?


Gambaran yang mereka berikan itu jelas menunjukkan ketidakpusaan hati dan ini dijelaskan oleh Utusan dengan memberi  kupasan menyeluruh seperti keputusan PRU-13 yang lalu dimana DAP mempunyai kerusi lebih banyak di dalam Parlimen berbanding PKR dan PAS. Maksudnya parti untuk orang cina ini lebih berkuasa berbanding PKR dan PAS. Apa yang menghairankan, protes yang ditunjukan oleh orang cina ini jelas mengatakan “masih lagi tidak cukup”.

Persoalannya, adakah jumlah yang mereka mahukan dengan niat yang mereka maksudkan betul-betul cukup untuk merealisasikan hasrat untuk melihat UMNO serta Barisan Nasional berkubur. Hal ini kerana strategi yang telah dibentuk oleh Pakatan Rakyat sekiranya mahu mengambil alih Malaysia adalah dengan memastikan kedua-dua parti itu dikalahkan. Namun hasrat itu gagal dan ini sekaligus menjadi punca mengapa mereka membuat protes di luar negara dan di dalam negara.

Rupa-rupanya mereka bukan berkehendakan betis, tetapi paha!

Bukan perkara baru apabila orang-orang cina bersikap tidak berpuas hati dengan pemerintah sememangnya dirasai sejak dari dahulu lagi tidak suka satu dua perkara yang termaktub Perlembagaan Malaysia. Perkara inilah telah disuarakan secara lantang oleh DAP, parti yang cenderung kepada bangsa cina ini kemudiannya dianggap pembela. Kerana memperjuangkan ketidakpuasan hati orang cina serta tuntutan yang mereka mahukan.

Oleh itu mereka berkempen menyalahi pemerintah sedia ada dengan mendakwa bersikap tidak adil dengan bangsa mereka, mereka dianak tirikan, hak kesamarataan, dimana kadang kala celupar menyentuh isu sentimen dan perkauman. 

Sedangkan taraf kehidupan mereka adalah lebih baik berbanding bangsa lain, bahkan jauh lebih baik berbanding orang cina yang hidup di negara Asia serantau, hatta jauh lebih baik berbanding di negara asal mereka. Ini kerana tuntutan seperti menghapuskan pertuanan Melayu terlalu keterlaluan berbanding persoalan Apa Lagi Cina Mahu?.

APA LAGI CINA MAHU? SOALAN INI TIDAK KETERLALUAN.! 

Utusan dilihat bersendirian bersuara lantang bagi orang Melayu serta Bumiputera di negara ini dengan melalui akhbar. Malangnya akhbar ini bersifat perkauman disebabkan tajuk Apa Cina Mahu? dakwa oleh akhbar The Star. Dan pengarangnya adalah orang berbangsa cina, tidak mengejutkan Utusan “ditegur” dengan penulisan pengarang berkenaan yang bertajuk “Win Then Over, Don’t Blame Them”.

Sebagai individu yang menyokong perjuangan Utusan Malaysia sejak dari dahulu lagi sebagai akhbar pemangkin minda rakyat, saya berpendapat tindakan untuk menghentam akhbar ini mengenai persoalan Apa Lagi Cina Mahu? yang mereka siarkan adalah tidak adil, ini kerana jika dibuat perbandingan antara Utusan dengan akhbar yang lain, hasil penulisan akhbar-akhbar berbahasa Cina ternyata jauh lebih sensitif apabila mengkritik. Bahkan semua akhbar berbahasa Cina mempunyai nada yang sama.

Perkara ini terlindung di dalam akhbar bahasa Cina, kerana mereka menggunakan bahasa mereka. Sebab itu ramai yang tidak tahu, adakah ini adil? tindakan mereka tidak dikecam disebabkan kerana lain bahasa? dan untuk lebih adil,

Jika kamu boleh menegur serta mempersoal orang lain bangsa lain, mengapa pula kami tidak boleh? Kami juga mempunyai suara, bukan hanya untuk perkara yang kami suka bahkan perkara yang kami tidak suka. Jika kamu boleh bercakap mengenai kami secara terang-terang, kami juga boleh tetapi dengan bersuluh.

TERUSKAN MENYOKONG UTUSAN MALAYSIA!

No comments:

Post a Comment

KELAB PENYOKONG POLIS

GELOBANG ANAK MUDA