Saturday, 23 March 2013

TIPS BISNES ORANG CINA...! MESTI BACA!1. Mereka mendahului orang lain seperti kemajuan serta kekayaan yang diperoleh, selain berkemahiran proses jual beli sejak berabad lamanya dan mendominasinya, adalah kerana menambah "RAJIN" dan "DISIPLIN" di dalam diri setiap mereka.

2. Bahkan kata mereka, "BUKAN SATU DOSA UNTUK MENJADI KAYA". Tiada halangan serta larangan untuk mendapatkan untong dan kaya, sebab itu perkara yang HARAM bagi orang Melayu Islam boleh dikatakan sangat memberi manfaat kepada mereka. Bukan lagi soal BELAKANG KIRA" bagi orang Cina.

3. Sekaligus "komunikasi tidak seberapa untuk bertutur bahasa Malaysia" bukan penghalang utama, kerana ketajaman mereka mengendalikan nilai mata wang dalam urusan perniagaan serta "berkira wakima sepuluh sen pun" yakni prinsip yang dipegang sebagai contoh, telah memberitahu kita secara jelas mengapa bisnes mereka sangat KONSISTEN.

4. Bantu membantu antara satu sama lain sama bangsa melalui Persatuan yang ditubuhkan untuk menjaga kebajikan, sangat membantu mengembangkan jaringan perniagaan mereka, maka tidak hairanlah perkembangan perniagaan mereka begitu rancak. LINK YANG BEGITU BAIK.

5. "Disana ada lubuk, sudah pastinya ada udang...Nah apa tunggu lagi, cepat!" MEREKA PANTAS MEREBUT PELUANG DAN RUANG JIKA ITU ADALAH UNTONG.


6. PERKARA MEREKA ELAK SEMASA BISNES TERUTAMANYA LELAKI, JANGAN MAIN JUDI...! (habis duit risiko akan lingkup). JANGAN SIMPAN AMOI (perempuan akan melekakan dan fokus lari), JANGAN MASUK KONGSI GELAP (risiko gelap masa depan atau tidak mempunyai karier yang baik) JANGAN BOROS...! (mesti simpan wang, jgn membazir)  
 JUGA TIPS UNTUK ORANG MELAYU DAN BUMIPUTERA...! BERPESAN-PESAN~

  • BANGSA LAIN DALAM MALAYSIA JUGA MAMPU MENJADI SEPERTI ORANG CINA DALAM PERNIAGAAN TERUTAMANYA ORANG MELAYU DAN BUMIPUTERA MALAH BERUPAYA SEIRING "DUDUK SAMA RENDAH, BERDIRI SAMA TINGGI" 

  • JIKA MENUKAR "GEAR 1 KEPADA 5" UNTUK BERGERAK PANTAS MEREBUT PELUANG-PELUANG BARU PERNIAGAAN SERTA BERJAYA MENUKAR METALITI DENGAN "MENGHAPUSKAN PERSEPSI LAPUK MASYARAKAT KONSERVATIF" DIMANA TELAH LAMA DIKETAHUI TELAH MEMBERI IMPAK TERHADAP BANGSA SENDIRI SEHINGGA TIADA YANG MENGAMBIL RISIKO UNTUK MENEMPUH CABARAN DALAM DUNIA PERNIAGAAN AKIBAT TERKESAN. 

  • EKORAN INILAH TIADA KONSEP BANTU MEMBANTU DALAM KUMPULAN UNTUK MENAIKKAN REPUTASI "NEXT LEVEL" "PERNIAGAAN BERKEMBANG" "JARINGAN BESAR DAN MELUAS" SEPERTIMANA YANG TELAH DILAKUKAN ORANG CINA BERPERSATUAN SEBAGAI SALAH SATU RESEPI "BERJAYA" MEREKA. 

  • SIKAP DENGKI SERTA CEMBURU AKAN KEJAYAAN ORANG LAIN HENDAKLAH SEGERA DIKIKIS, KERANA BUKAN CARA SEPATUTNYA "BERSAING", ATAU MENJADIKAN PESAING ITU "MUSUH UTAMA" UNTUK DIKALAHKAN SEHINGGA WUJUD "PERTELINGKAHAN MEREBUT UNTONG" YAKNI PERSAINGAN TIDAK SIHAT,

  •  SEBALIKNYA BERSIKAP OPTIMIS, UNTUK MENINGKAT PRESTASI MUTU DAN KUALITI, SUPAYA DIKATAKAN "BERDAYA SAING" DAN "CARA PEMIKIRAN INTELEK YANG TINGGI,JAUH,MELUAS DAN MATANG" HARUS ADA JUGA SEHINGGA MAMPU DITANAM DIDALAM SETIAP PEMIKIRAN ORANG MELAYU DAN BUMIPUTERA SUPAYA MENJADI PRINSIP YANG DIPEGANG BAGI MENCAPAI SESEBUAH MATLAMAT.    


PENCAPAIAN ORANG MELAYU DAN BUMIPUTERA SETAKAT INI AMAT MEMBERANGSANGKAN! SEMOGA LEBIH RAMAI YANG TURUT SERTA!No comments:

Post a Comment

KELAB PENYOKONG POLIS

GELOBANG ANAK MUDA